Pak de buxusmot kordaat aan: tuinliefhebbers kunnen zich informeren via SOSbuxusmot.be

De buxusmot verspreidt zich in sneltempo door Vlaanderen. Tuinliefhebbers zijn erg bezorgd over de vraatschade die de rupsen toebrengen. Om de verspreiding van deze plaag onder controle te houden, is correcte informatie nodig over een efficiënte beheersing. Alles wat tuinliefhebbers moeten weten over de buxusmot staat nu op één website: www.SOSbuxusmot.be.

Ze vinden er actuele informatie over het herkennen van deze plaag en over de schade die ze toebrengt aan buxusplanten. Ook tips over het beheersen van de buxusmot kunnen ze op de website terugvinden. Voor deze website is een samenwerking opgezet tussen Landelijke Gilden, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) en dé sierteelt- en groenfederatie (AVBS).

Onderzoeksinstellingen PCS en ILVO volgen op twee locaties de opkomst van rupsen, vlinders en nieuwe generaties rupsen. Diverse bestrijdingstechnieken worden getest en beoordeeld vanuit de praktijk. Landelijke Gilden en AVBS vertalen deze verworven kennis naar praktische tips voor tuinliefhebbers en verwittigen wanneer het tijd is om te handelen via een nieuwsbrief.

Nieuwsbrief voor tuinliefhebbers
Tuinliefhebbers kunnen op de hoogte blijven van de beste strategie en het juiste moment om vraatschade te beperken door zich in te schrijven op de gratis nieuwsbrief via de website www.SOSbuxusmot.be.

Boomtelers en groenvoorzieners krijgen via het Waarnemings- en Waarschuwingssysteem professioneel gewasbeschermingsadvies voor het bestrijden voor deze en andere plagen. Nog geen lid? Klik hier voor meer info.

Samen pakken we de buxusmot kordaat aan
Voor de lancering van deze website werd een persbericht uitgestuurd door de Landelijke Gilden. Klik hier om het persbericht te bekijken. Via de verspreiding van dit persbericht worden zoveel mogelijk tuinliefhebbers op de hoogte gebracht. Zo kunnen we allen samen de buxusmot kordaat aanpakken.


Dit initiatief kadert in het onderzoeksproject ‘Sensibilisering rond het monitoren en beheersen van de buxusmot (Cydalima perspectalis) in Vlaanderen’, gefinancierd door het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij van het
Departement Landbouw & Visserij van de Vlaamse Overheid. Dit project wordt uitgevoerd door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), dé Sierteelt- en groenfederatie (AVBS) en de Landelijke Gilden.