Bioremediatie West: sensibilisering rond puntvervuiling en biozuiveringssystemen
in de sierteelt


Puntvervuiling door gewasbeschermingsmiddelen blijkt nog steeds de grootste bron van vervuiling van het oppervlaktewater. Het project 'Bioremediatie West' demonstreert aan telers hoe ze puntvervuiling kunnen vermijden via biozuiveringssystemen en zo waterkwaliteit in de beek kunnen verhogen. Dit kan door het spuittoestel correct te vullen en reinigen en moet gebeuren in het veld of op een daartoe voorziene vul- en spoelplaats met opvang voor restwater. Het restwater kan daarna verwerkt worden met een biozuiveringssysteem (biofilter, fytobak, sentinel, enz.). Door het aanleggen van deze biozuiveringssystemen op je bedrijf kan je puntvervuiling vermijden. Daarom maken we telers warm voor het aanleggen van deze systemen. Belangrijk hierbij is dat het systeem past in de bedrijfsvoering. Vandaar informeren we je met de onderstaande praktische brochure over de zuivering van restvloeistoffen van het spuittoestel en twee filmpjes over de bouw van een fytobak en biofilter. Ook kunnen bedrijven beroep doen op het PCS of een projectpartner uit de regio voor individueel advies en begeleiding bij de keuze, de aanleg en onderhoud van zo’n systeem.
Brochure 'Zuivering van restvloeistoffen van het spuittoestel. Praktische leidraad'

Binnen het demonstratieproject Bioremediatie West (departement landbouw en visserij), waarin het PCS medepartner is, werd deze brochure over biozuiveringssystemen uitgegeven. Hierin wordt uitgelegd hoe restvloeistoffen kunnen voorkomen worden en eens ze er toch zijn, wordt gekeken hoe ze best kunnen worden verwerkt. Je vindt er meer info over een vul- en spoelplaats en de opbouw van biozuiveringssystemen zoals de biofilter en de fytobak. Ook word je geïnformeerd over een gebruiksregister, onderhoud, vergunningen en subsidies. Helemaal interessant zijn de bijlages: hier wordt de volledige opbouw van een biofilter en een fytobak stap voor stap uitgelegd. Deze opbouw kan je eveneens bekijken op de onderstaande filmpjes.

Klik hier om de brochure te bekijken. Op het PCS kan je, zolang de voorraad strekt, een gratis gedrukt exemplaar afhalen.
Instructieblad workshop 'Bouw je eigen biofilter' - 14/01/2016

Op 14 januari 2016 staken telers en groenvoorzieners de handen uit de mouwen op het PCS om voor hun bedrijf een biofilter te bouwen. Met een instructieblad gingen ze aan de slag. Wil je zelf ook een biofilter bouwen? Gebruik dan het instructieblad van de workshop.

Klik hier om het instructieblad van de workshop te bekijken.Filmpjes installatie van een biofilter en fytobak
  • De bouw van een fytobak: voor de opbouw van de fytobak zijn heel wat variaties mogelijk. Het principe blijft echter steeds hetzelfde. In de film wordt één uitvoering beschreven. Deze fytobak werd geïnstalleerd op het PCS en is er na afspraak te bezichtigen.

  • De bouw van een biofilter: voor de opbouw van de biofilter zijn eveneens heel wat variaties mogelijk m.b.t. type slangen, koppelingen, kraantjes, druppeldarm, pomp … Het principe blijft echter steeds hetzelfde. In de film wordt één uitvoering beschreven.

  • PlattelandsPret - Biofilter - 30 oktober 2017: de biofilter is een eenvoudig, goedkoop en compact waterzuiveringssysteem voor tuinbouwers. Het PCS geeft meer uitleg over de installatie hiervan.Wens je advies over puntvervuiling en biozuiveringssystemen voor je bedrijf?
Heb je vragen over puntvervuiling of biozuiveringssystemen? Heb je plannen om een vul- en spoelplaats of biozuiveringssyteem aan te leggen op je bedrijf? Wens je de biofilter van het PCS eens te testen op jouw bedrijf? Neem dan zeker contact op met Els Pauwels van het PCS via 09 353 94 88 of els.pauwels@pcsierteelt.be.

Klik hier voor een algemene projectbeschrijving van Bioremediatie West.
Bekijk eveneens de doelstelling van dit project op de poster 'Voorstelling Bioremediatie West'.


Terug | Print