Smart Growers: slimme automatisatie, robotisatie en ICT-toepassingen voor boomkwekerij, asperge en blauwe bes

Het project Smart Growers heeft als doel de implementatie van Smart Farming (data, precisielandbouw, automatisering en robotica) en daarmee een meer duurzame land- en tuinbouw in de Vlaams-Nederlandse grensregio te stimuleren. Dit zal gebeuren door onderzoek en ontwikkeling binnen drie toepassingen van Smart Farming, in nauwe samenwerking met land- en tuinbouwers en hightech bedrijven aan beide kanten van de grens. De drie toepassingen worden ontwikkeld voor drie focusteelten: blauwe bes, asperge en boomkwekerij in volle grond.

Als eerste toepassing beogen we onkruiden op een meer duurzame manier te bestrijden. Het project demonstreert perspectiefvolle technologieŽn om m.b.v. cameraherkenning gericht biologisch/thermisch onkruiden te bestrijden. Bestaande technologische componenten zullen aangepast worden zodat ze toepasbaar zijn in de teelt van laanbomen en blauwe bes.

Als tweede toepassing beogen we water efficiŽnter te gebruiken door irrigatiesystemen op een intelligente manier aan te sturen. Een prototype communicatiemodule zal worden ontwikkeld voor draadloze communicatie tussen sensoren verspreid over het perceel om te komen tot een universeel, modulair en betaalbaar sensornetwerk. Tevens demonstreren we de mogelijkheid om een irrigatiesysteem vanop afstand aan te sturen en ontwikkelen we een Decision Support System om sensordata te vertalen naar irrigatieschema’s.

Als derde toepassing wordt voor de drie focusteelten onderzocht welke meerwaarde remote sensing technieken kunnen hebben voor het vroegtijdig opsporen van problemen in het perceel en het in kaart brengen van variatie in het perceel.

Klik hier om de projectposter te bekijken.

De resultaten van het project, de geplande evenementen en andere informatie vind je op het online Smart Farming platform: www.smartgrowers.eu.


Wil je graag het project mee opvolgen, alsook informatie ontvangen over andere smart farming-gerelateerde onderwerpen?

Schrijf je dan in voor de Smart Growers nieuwsbrief. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld conform de Algemene Verordening voor Gegevensbescherming. Meer informatie vind je op de website www.smartgrowers.eu.


Projectgegevens
  • Financiering: Interreg Vlaanderen-Nederland, Provincie Oost-Vlaanderen, Agentschap Innoveren & Ondernemen
  • Periode: 01/10/2019 – 30/09/2022
  • Partners: pcfruit, PSKW, PCS, Blue Engineering, Blueberry Innovators, Compas Agro, Smart Digital Farming
  • Contactpersoon: Bert Schamp, tel. 09 353 94 84
  • Website: smartgrowers.eu