B(l)oeiend Oost-Vlaanderen

In het kader van het project B(l)oeiend Oost-Vlaanderen werden partnergemeenten en hun inwoners gestimuleerd en ondersteund om perkplanten aan te planten. Door hun rijke en lange bloei zorgen perkplanten immers voor kleur en sfeer, wat zowel door lokale bewoners als bezoekers wordt geapprecieerd. De perkplanten moeten een aangename omgeving creëren voor de lokale bevolking en bezoekers en hen overtuigen om er zelf ook mee aan de slag te gaan! Dat hoeft trouwens niet altijd in een bloemenperk te zijn. Het kan ook gewoon in bloembakken op de vensterbank, aan de voordeur of op het terras. Want zeg nu zelf, een mooi bloemetje in je tuin of op je balkon, daar geniet toch iedereen van!

Klik hier voor meer info over het project B(l)oeiend Oost-Vlaanderen.


Wedstrijd ‘Creëer het mooiste B(l)oeiend Hoekje en fleur je buurt op’ - 2017

Met de wedstrijd ‘Creëer het mooiste B(l)oeiend Hoekje en fleur je buurt op’ daagden we buurtbewoners, verenigingen, scholen, zorgcentra,… in de deelnemende gemeentes uit om een B(l)oeiend Hoekje uit te werken. Wie van bloemen en groen houdt, kon samen met buren, vrienden, klas, vereniging,… aan de slag. De opdracht luidde: knutsel een zitplek in elkaar, fleur deze op met prachtige zomerbloemen, plaats dit geheel op een toegankelijke locatie en laat buren, vrienden en bezoekers mee genieten. Met deze actie wilden we samen met de deelnemende gemeenten meer bloemen in het straatbeeld brengen, de inwoners bij deze acties betrekken en door de creatie van zithoekjes ook de sociale contacten tussen de buurtbewoners in de gemeente verhogen.

Deze hoekjes werden tijdens de zomermaanden door een onafhankelijke jury beoordeeld op basis van plantenkeuze, kleurencombinatie, originaliteit en onderhoud. In de loop van de maand oktober werden de winnaars bekendgemaakt. In elk van de drie gemeenten werden de deelnemers die het mooiste ‘B(l)oeiende Hoekje’ creëerden, beloond met een AVEVE-geschenkbon ter waarde van € 250, maar ook de andere deelnemers werden voor hun inspanningen beloond.
Gemeente Merelbeke
 • In de gemeente Merelbeke waren het enkele bewoners uit de Kasteelstraat, die zich inschreven als ‘De Kasteelvrienden’, die de hoofdprijs in ontvangst mochten nemen. Hun B(l)oeiend Hoekje aan het kapelletje op het einde van de Kasteelstraat werd erg geapprecieerd omwille van zijn veelzijdigheid en creativiteit. Naast een zitbank met bloembakken werd de wand van de kapel gedecoreerd met kunstwerkjes, hangpotten met éénjarigen en een insectenhotel. Met behulp van enkele boomstronken werd een loopparcours gecreëerd, eetbare gewassen als groenten en kruiden werden tussen de bloemen geïntegreerd en midden in het graspleintje werd ook nog een bloemenweide ingezaaid waar vlinders en bijtjes gretig gebruik van maakten.Maar ook de andere drie deelnemende groepen werden voor hun inzet beloond en mochten een geschenkbon ter waarde van € 50 in ontvangst nemen, te besteden bij een lokale bloemenwinkel.
 • Het bewonersplatform Flora plaatste een bloemenbank aan het ontmoetingscentrum op het Pastoor Clausplein. Niet alleen bloemen en planten maar ook enkele breiwerkjes sierden dit bankje. • In de daar nabijgelegen Tuinwijk Jan Verhaegen werd door de inwoners een leuke zitplek rond de stam van een wilg in elkaar geknutseld. Twee driehoekige plantbakken opgevuld met een bonte mengeling aan bloemen gaven dit geheel kleur. • Ook het bewonersplatform Lemberge sloeg de handen in elkaar en creëerde een zitbankje met bloemen dat aan het oud gemeentehuis werd geplaatst, ter hoogte van de kruising van de Burgemeester van Gansberghelaan en de Burgemeester Maenhautstraat. De combinatie van verschillende pasteltinten in de bloembakken kon menig bezoeker bekoren.In de gemeente Wachtebeke
 • De ‘bloembankjes’ die de begeleiders van de Buitenschoolse kinderopvang ‘Het Meykevertje’ in elkaar knutselden en op het speelterrein de drie groente- en teeltbakken mochten vergezellen, kwamen hier als winnaar uit de bus. Met behulp van omgekeerde flessen werden de bloemen ook op een gemakkelijke manier van voldoende water voorzien en bleven de planten een hele zomer in topconditie. • De leerlingen en leerkrachten van de Vrije Basisschool Sint-Laurens Overslag gingen samen aan de slag en verdienen zeker een vermelding op vlak van creativiteit. Naast bloemen, sierden tuinlaarsjes, een mini-vijvertje, een zelf geknutseld insectenhotel, maar ook spreuken en gedichtjes dit B(l)oeiend Hoekje. De beperkte substraatvolumes voor de gebruikte planten, en misschien ook wel de lange schoolvakantie, maakten het echter moeilijk om de planten een hele zomer in optimale conditie te houden. Zij mochten voor hun inspanning een AVEVE-geschenkmand in ontvangst nemen.


 • Aan het Omer Van Puyveldeplein in Overslag, werd een verwilderd hoekje helemaal heraangelegd als speeltuin voor de kinderen. Onder toezicht van een tuinarchitect werden een aantal vaste planten aangeplant, 1000 bloembollen geplant van verschillende gewassen met afwisselende bloei en bloemen ingezaaid die bijen en vlinders aantrekken. In het kader van de wedstrijd zorgde het buurtcomité van Overslag voor bloembakken die aan de toegang van het pleintje werden geplaatst en die als leuke entrée dienden voor het heraangelegde buurtpleintje. Ook zij werden beloond met een waardebon te besteden bij een lokale handelaar.
In de gemeente Wetteren
 • In Wetteren sloegen een kunstenaar en een bloemist de handen in elkaar. Dit leidde tot een kleurrijk, bloeiend buurtproject. In de gemeente Wetteren was er uiteindelijk slechts één deelnemer, maar niettegenstaande kreeg dit ‘B(l)oeiend Hoekje’ lovende kritiek van de jury: een heel mooie integratie met de Liriodendron op het plein en een duidelijk verbindende functie voor de buurtbewoners. Buurtbewoners konden hier inderdaad afgelopen zomer meegenieten van de prachtige kleurenpracht, niet alleen van fuchsia-kleurige potten, maar zeker ook van de vele kleurrijke bloemen. Rond deze tulpenboom werd afgelopen zomer al eens een aperitiefje gedronken.
Deelnemers aan de wedstrijd konden bij volgende handelaars hun materiaal kopen:


Inspiratie voor het maken van een B(l)oeiend Hoekje


B(l)oeiend Oost-Vlaanderen op Tuindagen van Beervelde - mei 2017

In het kader van het Platteland Plus Project ‘B(l)oeiend Oost-Vlaanderen’ was het Proefcentrum voor Sierteelt samen met de projectpartners, Toerisme Oost-Vlaanderen en de gemeente Wetteren, van 12 t.e.m. 14 mei 2017 aanwezig op de Tuindagen van Beervelde. Een nieuwe toeristische kaart met vijf fietsroutes en drie wandelroutes in de Oost-Vlaamse bloemenregio werd er aan zowel pers als publiek voorgesteld. Binnen dit project ligt de taak van het PCS erin om de éénjarige perkplanten extra in de kijker te zetten. De medewerkers van het PCS verdeelden tijdens dit weekend ook zakjes met bloemenzaadjes van Cosmos bipinnatus aan de bezoekers. De inspanningen om de stand aan te kleden met éénjarigen werden beloond met een gouden oorkonde voor de smaakvolle inrichting binnen het thema vlinders.PlattelandsPret - Parklets B(l)oeiend Oost-Vlaanderen - 29 mei 2017Fiets- en wandelkaart 'Bloeiend Oost-Vlaanderen'


In het kader van het project B(l)oeiend Oost-Vlaanderen realiseerden de projectpartners Toerisme Oost-Vlaanderen, het Proefcentrum voor Sierteelt en de gemeente Wetteren de nieuwe fiets- en wandelkaart 'Bloeiend Oost-Vlaanderen'. Deze toeristische kaart bestaat uit vijf fietsroutes en drie wandelroutes in de Oost-Vlaamse bloemenregio.

De gratis kaart kan besteld worden via de website www.tov.be/nl/bloeiendoostvlaanderen.


Demo: perk- en balkonplanten fleuren de buurt op - 2016


In het voorjaar 2016 werden enkele bloemenperkjes aangelegd om de éénjarige perkplanten in de bloemenregio in de kijker te zetten. Deze aanleg werd gecoördineerd vanuit het PCS en uitgevoerd met behulp van studenten van de Hogeschool Gent. Leerlingen van het tweede jaar Groenmanagement maakten, onder leiding van docent Dirk Baele, een aantal beplantingsvoorstellen. Deze werden beoordeeld, aangepast en ook eigenhandig door de studenten aangelegd. Op deze manier leerden deze toekomstige groenvoorzieners de theorie alsook het praktijkwerk echt kennen. Wie inspiratie wou opdoen, kon de perkjes terugvinden in de gemeenten Wetteren, Wichelen, Destelbergen, Laarne en Wachtebeke.

Maar inmiddels werden enkele van deze beplantingen ingeruild voor een winterbeplanting. Hiervoor werden ondermeer doorlevende Helleborus-soorten toegepast, aangevuld met typische winterbloeiende (niet doorlevende) planten zoals winterviooltjes (Viola wittrockiana), sleutelbloemen (Primula acaulis) en gecultiveerde selecties (gericht naar winterbloei) van madeliefjes (Bellis), Vergeet-me-nietjes (Myositis) en muurbloem (Erysimum).
Combinaties van deze planten waren te bewonderen op volgende locaties:
 • Destelbergen: Cortenstaal-plantenbakken aan de Kerkham
 • Laarne: Border aan de Nerenweg, ter hoogte van de bushalte in Kalkendorp
 • Wachtebeke: Plantenbakken aan het Dr. Jules Persynplein
 • Wichelen: Plantenbakken aan de kapel op de hoek van de Bruinbekestraat en de Suikerstraat
 • Merelbeke: Plantenbakken aan de tuinwijk Jan Verhaegen

Alle aanplantingen in het kader van het project 'B(l)oeiend Oost-Vlaanderen' zijn herkenbaar aan een projectbord dat de consument oproept om deze planten ook zelf aan te planten.

Hieronder kan je nog even terugblikken op de bloemperkjes die in mei 2016 werden aangelegd:


Gemeente Destelbergen: aanplant in de Kerkham en KoedreefDe bloembakken, vervaardigd uit cortenstaal, die in de Kerkham te Destelbergen staan opgesteld nabij het zebrapad, kregen een nieuwe opvulbeurt (zie foto 1). Hier trok een twee meter hoge zuil met Thunbergia alata de aandacht, omringd door de geel-oranje bloemen van Sanvitalia talya ‘Great yellow’ en Gazania ‘New magic yellow’ die werden gecombineerd met de kleine donkerrode bloemen van Callibrachoa ‘Kabloom red’ en de fijne witte bloempjes van Euphorbia ‘Glitz’. Ook de zes boomspiegels aan het gemeenschapscentrum, op het einde van de Koedreef te Destelbergen, kregen in het kader van het project een nieuwe beplanting (zie foto 2). Omdat de planten hier in de schaduw van aanwezige bomen werden aangeplant, werd gekozen voor een combinatie van de witte en roze begonia’s: Begonia ‘Babywing White’ en de meer hangende bloemvormen van Begonia ‘Dragon Wing Pink’.


Gemeente Laarne: aanplant in de Nerenweg

Aan de Nerenweg te Laarne, ter hoogte van de bushalte in Kalken dorp, werd een bloemenperk aangelegd met perkplanten in diverse tinten roze en paars. Hiervoor werd gebruik gemaakt van Ageratum ‘City Blue’, Salvia ‘Amistad’, Streptocarpus ‘Saxorum purple’, Antirrhinum ‘Antirinca Rose’, Sunpatiens compact ‘Lilac’ en Petunia Supertunia Vista ‘Bubble Gums’. Deze planten zorgden voor een zomer van rijke bloei.
Gemeente Wachtebeke: aanplant gemeentepleinOok op het gemeenteplein te Wachtebeke werden 10 houten bakken geplaatst, gevuld met roze-rode tinten. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de rijkbloeiende lichtroze Begonia ‘Big Pink’, Gaura ‘Vanilla’ en Sunpatiens ‘Pink’, het donkerroze zusje Sunpatiens ‘Magenta’, gecombineerd met het laagblijvend, wintergroen siergras Festuca glauca, dat weinig onderhoud vraagt. Om het aantal gietbeurten te beperken, werden deze bakken ook voorzien van een waterreservoir met peilbuis. Met behulp van een waterabsorberend doek werd het water uit het reservoir opgetrokken en werd het substraat vochtig gehouden.


Gemeente Wetteren: aanplant aan kerkhof in 18 Augustuslaan

Aan het kerkhof in centrum Wetteren, ter hoogte van de 18 Augustuslaan, werd een nieuw bloemenperkje aangelegd. Achterin de plantborder werd een strook beplant met Galtonia canadensis, die door zijn hoogte en witte bloei als het ware een wit gordijn creëerde. Planten met verschillende bloeistructuren en groeiwijzen zorgen voor een dynamisch geheel. Een variatie in roze tinten wordt gebracht door de Cleome ‘Senorita rosalita’ en Dahlia ‘Mystic dreamer’. Met de witte toetsen van het siergras Pennisetum ‘White lancer’ en rijkbloeiende Sunpatiens compact ‘White’ werd wat diepgang gecreëerd. De geel-roze Lantana ‘Evita rosea’ en de donkergele Tagetes ‘Gold medal’ boden tegenwicht tegenover de basis van witte en roze tinten, wat het geheel opfleurde.


Gemeente Wichelen: aanplant op de hoek van de Bruinbekestraat en de SuikerstraatIn Wichelen werd op de hoek van de Bruinbekestraat en de Suikerstraat een grasstrook vervangen door een kleurrijk bloementapijt. Hier werd gekozen voor de geel-rode Coreopsis ‘Highland Blast’, de fijne, sterk geurende bloemetjes van Nicotiana alata, de felroze bloempjes met frêle takjes van Cosmos ‘Senstaion Glory’, rode bloemen van Begonia ‘Big Red’ alsook nog de blauwe bloempjes van de zeer rijkelijk bloeiende Geranium ‘Rozanne’. Dit gecombineerd met bladgewassen als de oranjekleurige Heuchera ‘Caramel’ en Pennisetum ‘Rubrum’, een siergras met donkergekleurd blad en prachtige pluimen trok de aandacht tijdens de zomermaanden. Ook aan de overkant van de straat, net voor de kapel, werd het perkje onder de leilinden van een nieuwe aanplant voorzien. Hier werd geopteerd voor Gaura lindheimeri, een leuke langbloeiende plant die je eigenlijk veel te weinig in tuinen ziet staan. Deze plant met witte bloempjes op een fijne opgaande stengel combineert prachtig met Verbena bonariensis. Daarnaast was er ook nog een bloembak gevuld met eenjarigen op dit pleintje terug te vinden.


PlattelandsTV - Tournée Provinciale: B(l)oeiend Oost-Vlaanderen (25 juli 2016)Heel wat prachtige bloemen zijn éénjarige perkplanten. Daarom hadden ze in de provincie Oost-Vlaanderen een missie: deze kleurrijke éénjarigen zoveel mogelijk harten laten veroveren! En dat deden ze met het project ‘B(l)oeiend Oost-Vlaanderen’.


Klik hier voor meer info over het project B(l)oeiend Oost-Vlaanderen.